OLASZ ESZPRESSZÓKÁVÉ

Olaszországban a kávéról beszélni, egyet jelent az eszpresszóval, amely a kávé elkészítésének speciális módja, amelyet egy nápolyi férfi talált ki, az otthoni kávéfőzőjének főzési idejét túlzottan hosszúnak találta és egy milánói mérnökkel készíttetett egyet magának. Valójában az eszpresszó kávéfőző prototípusát 1855-ben a párizsi világkiállításon mutatták be. Az első kereskedelmi céllal létrehozott gépet Bezzera készítette 1901-ben, de az a modell , amit megszoktunk Achille Gaggia találmánya 1946-ból.
Az eszpresszókávé egy különleges kivonási eljárással készül, amely lehetővé teszi, hogy egy nagyon sűrű intenzív ízű, aromájú ital készüljön.
A kivonás az eszpresszó módszerrel 90-94°C-os vízzel, magas nyomáson történik, 120-tól 35másodperc míg a kávé a vízzel érintkezik. Kb. 7g finomra őrölt, közepestől a sötét színig pörkölt kávét használnak csészénként. Egy csésze kávé térfogata kb. 20-35ml. Egy eszpresszó kávé jellemzői:


A KRÉMESSÉG
A krémesség nem más mint, hab, azaz gáz szóródása a folyadékban( levegő és szénsav), ennek kialakulásáért felelős folyékony rész vízben emulgált olajokat tartalmaz.

A TESTESSÉG
A kávé testessége az olaj emulziók meglététől függ, amelyek a poláris lipidek, azaz összetett molekulák jelenlétében képződnek és stabilizálják azokat. Ezen kívül a kivont anyag koncentrációja magasabb, mint a normál kávééban és jelen van az őrölt kávé kis részecskéinek kis mennyisége szuszpenzióként a folyadékban.

AZ ÍZ
Az eszpresszó kávé ízének az intenzitása főképpen a krémességétől, amely csapdaként működik az illó anyagokkal szemben, megakadályozza, hogy azok az ital elkészítése után közvetlenül elillanjanak. Egy csésze kiváló eszpresszó kávé testes kell hogy legyen, intenzív háttér ízzel rendelkezzen, intenzív íze, aromája és sűrű krémje legyen. A filteres kávétól abban különbözik, hogy azt, mint egy italt fogyasztják, míg az eszpresszó kávét, mint egy különleges erősítő elixírt.

Giuliano Caffè Magyarország Kft.  •  Tel.: 06-20/9117-833, 06-30/3540-113