A KÁVÉ CSERJE

A kávé a buzérfélék családjába tartozó trópusi cserje, amely 400-200 méter közötti magasságban 20 és 25° C között nő.


A cserjék a 4. évben kezdenek el teremni, a 7. évben érik el a teljes termőképességüket és a 30. évig teremnek. Kb. 60 fajtát termesztenek, de túlsúlyban az Arabicát és a Robustát használják.
Ezek képviselik a világ össztermelésének majdnem egészét.


Az Arabika termelése Brazíliában az első a világon, és Etiópiában. A Robustáé Afrikában és Ázsiában jelentős.


Az Arabika kávészemek laposak és hosszúkásak míg a Robusta szemek kicsik és zömökek. A különbség közöttük jelentős. A Robusta cserje eléri a 10 métert, míg az Arabica 6-8 méter. Az Arabica nagy magasságban nő, és kevésbé ellenálló a kártevőknek, a Robusta jól tűri az alacsony magasságot és a 30°C-nál magasabb hőmérsékletet. Az Arabica jobban megbecsült kávé neki köszönheti a kávé z aromáját, A robusta az erejét, és a testességét.


A cserjék csonthéjas cseresznyéhez hasonló gyümölcsöt teremnek, mely amikor megérik piros lesz. A belsejében van két mag, amit egy ezüstös maghártya von be: a kávészemek.


Az érett csonthéjas gyümölcsök leszedése kézzel történik, vagy géppel de akkor az éretleneket is begyűjtik. A csonthéjas gyümölcsöket két különböző eljárással kezelik.


  • Szárazon: miután a napon kiszárad a héját és száraz húsát eltávolítjuk
  • Nedvesen: nagy vízzel teli kádba kerülnek, hogy a gyümölcshústól megszabaduljanak


Ekkor a kávészemeket 60 v 70 kg-os zsákokba rakják és az egész világon forgalmazzák.




Giuliano Caffè Magyarország Kft.  •  Tel.: 06-20/9117-833, 06-30/3540-113