A kávé fogyasztásának eredetéről különböző legendák léteznek

A PÁSZTOR LEGENDÁJA
A legelterjedtebb legenda egy jemeni pásztorról Kaldiról vagy Kaddiról szól, aki észrevette, hogy miután a kecskéi egy nagy cserje bogyóiból szemezgettek éberek és nyugtalanok lettek egész éjszaka. A különös hatástól meglepődve a közeli kolostor apátjának beszámolt a felfedezéséről, aki nem hitt a pásztornak, a bogyókat a tűzbe dobta, a megpörkölődött bogyók intenzív és kellemes illatot árasztottak. Az apát kíváncsian kiszedte a bogyókat és hogy lehűtse vízbe mártotta a szemeket, így fedezte fel, hogy egy kellemes ízű italt nyerhet, melyet a szerzetesek hosszú éjszakai imádkozásuk alatt.
A kávé nagy sikert aratott az arab lakosság körében, akik mivel nem ihattak alkoholt (a Korán tiltja) elterjesztették a kávé ivás szokását, élénkítő hatása miatt. Innen ered a kávé neve is, kahwa, mely arabul bort jelent, miközben a kávé török változata kahvé, élénkítőt, izgatót jelent.

BÉCS OSTROMA
Egy másik legenda a törökök bécsi ostromához kötődik 1683-ban. Miután több hónapon át próbálták bevenni a várost, a török hadsereg az Európa különböző részeiből érkező erősítés hatására menekülőre fogta. A törökök hanyatt homlok menekültek táborhelyükön, otthagyott zsákmányt a felszabadítók elosztottak egymás között. Egyebek között tekintélyes mennyiségű "fekete szemekkel" teli zsákok maradtak, melyeket senki nem akart.
Egy vállalkozó szellemű lengyel Georg Kolschitzky, aki kiemelkedett a török ostrom alatt, mivel török börtönben raboskodott, meglátta a zsákok értékét, ismerte a jellegét és a felhasználását. Kérte, hogy a törökök által otthagyott zsákokkal jutalmazzák. Kevéssel ezután Kolschitzky nyitott egy helyet, ahol megkóstoltatta az italt és hozzátéve egy kis mézet megédesítette, a keserű ízt átdogozta a nyugati ízlésre.
Azt mondják, hogy a kávé mellé találták ki, a jellegzetes, édes félhold alakú kifliket, melyek alakjukkal az Ottomán Birodalom jelképére emlékeztetnek.Giuliano Caffè Magyarország Kft.  •  Tel.: 06-20/9117-833, 06-30/3540-113